Winnica Kraków

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.

Winnica Kraków

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.